Mått & Vikt på livsmedel!

Hittade denna på en sida på nätet, receptfavoriter :) Det är en riktlinje inte 100 procentigt. Men då får man ett hum va allt väger :) Om man nu vill veta det!

Vad väger olika livsmedel:

Vad väger mjöl: Vikten på mjöl och gryn varierar något beroende på hur fuktigt eller torrt det är. Vetemjöl: 1 dl vetemjöl väger 60-67 gram. En liter vetemjöl väger ca 600-670 gram. Rågmjöl: 1 dl grovt rågmjöl väger 55 gram. Fint rågmjöl väger 50 gram per dl. Potatismjöl väger 80 gram per dl. Grahamsmjöl väger 60 gram per dl. Durumvetemjöl väger 65 gram per dl. Bovetemjöl väger 50 gram per dl. Rågsikt väger 55 gram per dl. Sojamjöl väger 30 gram per dl. Ströbröd väger 50 gram per dl.

Vad väger olika gryn: Havregryn väger 35 gram per dl. Boveteflingor väger 45 gram per dl. Hela bovetekorn väger 75 gram per dl. Krossat bovete väger 60 gram per dl. Kokt väger det 120 gram per dl. Bulgur väger 80 gram per dl. Couscous väger 80 gram per dl. Kokt väger det 55 gram per dl. Mannagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 100 gram per dl. Hela linfrön väger 65 gram per dl. Matvete väger 80 gram per dl. Kokt väger det 70 gram per dl. Polentagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 105 gram per dl.

Vad väger kli: Vetekli väger 30 gram per dl. Vetegroddar väger 35 gram per dl. Havrekli väger 45 gram per dl.

Vad väger ris: Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. Basmatiris väger 85 gram per dl. Avorioris väger 85 gram per dl. Jasminris väger 85 gram per dl. Råris väger 85 gram per dl. Snabbris väger 40 gram per dl. Puffat ris väger 10 gram per dl.

Pasta väger: Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. 40-45 gram som kokt pasta. Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta väger de 45 gram.

Vad väger ett ägg och hur mycket volym har det: Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml). Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml). Små ägg, S, väger under 53 gram. (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml). Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%. 1 äggula motsvarar ca 1 msk. 1 äggvita motsvarar ca 2 msk. 2 uppvispade ägg är ca 1 dl. 10 uppvispade ägg blir 5 dl. 3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita. 10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita. 6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula. 10 äggulor blir 1,5 dl äggula. 1 ägg binder en dl vätska i ex. majonnäs, bearnaise och hollandaisesås. Ägg börjar stelna vid 65 grader.

Olja: matolja, vegetabilisk olja, rapsolja, solrosolja, olivolja väger ca 90-96 gram per dl. Smör väger 95 gram per dl. Smält smör väger 90 gram per dl. Kokosfett väger 90 gram per dl i smält tillstånd.

Vad väger nötter, mandel och russin? Jordnötter (skalade) väger 69 gram per dl. Cashewnötter väger 50 gram per dl. Kokosflingor väger 61 gram per dl. Mandel väger 46 gram per dl. Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. Pistagenötter utan skal väger 65 gram per dl. Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl. Solrosfrön väger 62 gram per dl. Pinjenötter väger 80 gram per dl. Russin väger 50-70 gram per dl.

Vad väger socker: Farinsocker väger 75 gram per dl. Florsocker väger 60 gram per dl. Sirap väger 140 gram per dl. Strösocker väger 90 gram per dl. Syltsocker väger 95 gram per dl. Vaniljsocker väger 60 gram per dl. En stor sockerbit väger 3,4 gram styck och en mindre 2,2 gram.

Övrigt: Cornflakes väger ca 11 gram per dl. Majonnäs väger 100 gram per dl. Salt (fint salt med jod) väger 140 gram per dl. Senapsfrön väger 80 gram per dl. Senap (färdig) 110 gram per dl. Ketchup väger 130 gram per dl. Tomatpuré väger 100 gram per dl. Gelé väger 130 gram per dl. Marmelad väger 120 gram per dl. Sylt väger 125 gram per dl. Äppelmos väger 115 gram per dl. Honung väger 140 gram per dl. Bakpulver, bikarbonat och torrjäst väger 15 gram per matsked. Bryggkaffe väger 38 gram per dl. Snabbkaffe väger 22 gram per dl. Kakao väger 40 gram per dl. Te, lösvikt, väger ca 48 gram per dl.

Vad väger olika mejerivaror: Som regel gäller att 1 dl flytade mejeriprodukt väger runt 100 gram. 1 dl mjölk väger 100 gram. 1 dl grädde väger 100 gram. 1 dl crème fraiche väger 100 gram. 1 dl matyoghurt väger 100 gram. 1 dl kesella väger 100 gram. Färskost väger 100 gram per dl. Vad väger ost? Räkna ca 50 gram per portion till ostbricka. Riven ost väger 40 gram per dl. En ostskiva väger runt 10-15 gram. Riven parmesan eller grana padano väger ca 50 gram. Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. Keso väger ca 100 gram per dl. Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl. Glass väger 55-62 gram per dl.

Vad väger olika köttprodukter: Biff: en skiva biff med 1-1,5 cm tjocklek väger ca 125 gram. Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram. Oxfilé, hel, väger mellan 1,5-2 kg. En skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. Rostbiff eller innanlår väger 2-3 kg per hel stek.

Fläskfilé väger runt 600 gram styck. Flintastek mellan 500-1000 gram styck. Benfri karré väger 1,5-2 kg styck. Fläskkotlett med ben väger 125-175 gram per 1,5 cm skiva. Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva. Fjärilskotlett väger runt 150 gram per skiva med tjocklek runt 1 cm. Fläsklägg (korthuggen) väger 850 gram. Hel skinka för stek väger från 0,5 upp till 4,5 kg. Julskinka mellan 1,5-4,5 kg.

Kalvfilé väger runt 1 kg hel. Kalvstek väger runt 1-1,5 kg.

Lammstek med ben väger runt 2-2,5 kg. Lammstek utan ben väger ca 2 kg. Lammsadel väger runt 1 kg. Lammkotlett väger beroende på styckning: dubbelstyckad 3,5 cm tjocklek väger 125 gram; enkelstyckad med 2 cm tjocklek väger 60 gram. Parkotlett väger 130 gram vid 2 cm tjocklek. En skiva lammbog väger runt 125-150 gram.

Hamburgare väger 60-150 gram styck. Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna 100 gram per portion. Pannbiff väger mellan 40-50 gram styck. Pizza med diameter 30 cm väger 350 gram styck. Isterband väger 100-150 gram styck. Korv som lunchkorv, chorizo, frukostkorv väger runt 100-125 gram styck. Varmkorv, wienerkorv eller hot dogs väger runt 50-65 gram styck.

Kyckling: En hel färsk eller fryst kyckling väger mellan 1-2 kg och räcker till 4-7 portioner. Kycklingbröst med skinn och ben väger mellan 150-175 gram. Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram. Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck. Kycklingvingar väger mellan 50-75 gram styck. Grillad kyckling, hel, väger vanligtvis runt 800 gram.

Kalkon: Minikalkon väger mellan 2-3 kg och räcker till 6-8 portioner. Stor kalkon upp mot 4-8 kg (räcker till 10-20 portioner). Kalkonbröst väger mellan 1500-2500 gram. Ett helt kalkonlår väger 1600-1700 gram (räcker till 10 portioner). Ett ovanlår väger runt 1000 gram (räcker till 5 portioner). Struts: Strutsfilé väger 400-1000 gram styck. Stek av struts väger runt 1000-1250 gram. Anka: En hel anka väger 1500-2500 gram. Räkna 400 gram per portion. En anka räcker till mellan 3-5 portioner. Gås: En hel gås väger 4-5 kg och ger 8-10 portioner. Höns väger hel runt 1500 gram och räcker till 4-5 portioner.

Vad väger fisk? Räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. Aborre väger mellan 400-500 gram. Gädda väger 1-2 kg. Gös väger 800-1000 gram. Hälleflundra väger 9-15 kg. Kolja väger 500-1000 gram. Lake väger runt 1 kg. Lax väger ca 2-4 kg. Makrill väger 400-500 gram. Marulk väger 2-4 kg. Piggvar väger 1-2 kg. Regnbågslax väger 200-250 gram. Röding väger 500-800 gram. Rödspätta väger mellan 300-400 gram. Sej väger 500-1500 gram. Sik väger 1-2 kg. Sill väger 90-110 gram klass II, 50-85 gram klass III samt 30-40 gram klass IV. Sill väger 55-85 gram klass II, 40-60 gram klass III samt 30-40 gram klass IV. Torsk väger 1-4 kg. Vitling väger 250-500 gram. Ål väger runt 1 kg. Öring väger 2-3 kg.

Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck. Flodkräftor något mindre 40-50 gram. Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram. Amerikansk hummer mellan 450-800 gram. Musslor med skal väger 20-30 gram styck. Räkna med att 70% i rensförlust. En serveringsportion 400 gram eller 15 stycken. Ostron väger mellan 60-150 gram. Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna att 60% av vikten försvinner vid skalning.

Lånad bild!

Gillar

Kommentarer

Micke
,
Wow! Det var en omfattande tabell. Den jag använder har också ganska mycket mat, men jag gillar "omvandlingsuträknaren" bäst: Måttomvandlare
alexis
,
Jo det var en omfattande tabell :D När jag fann den så orkade jag först inte läsa den, men sen fick jag lite nytta av den att verkligen se hur våra produkter / livsmedel väger och hur mycket nyttigt / Onyttigt det är i varje grej.